dilluns, 19 de novembre del 2012

Foursquare: Social, Local, Mòbil

Una cosa anomenada telèfon
 • Des de juliol d'aquest any a l'estat espanyol ja hi ha més telèfons intel.ligents, els anomenats smartphones, que telèfons mòbils convencionals. Més del 56% dels telèfons mòbils actuals ja ho són.
 • El 64% dels propietaris utilitzen el telèfon per conectar-se a internet i El 40% de totes cerques a google mitjançant telèfon mòbil o iPads són locals, és a dir, cerquen informació sobre un producte, servei o activitat que estigui a prop seu. 
 • El telèfon s'està convertint en la principal porta d'accés a internet per buscar informació del què passa al nostre voltant i cap negoci hauria de prescindir de la oportunitats que genera. 

Avui analitzem una xarxa social que ens permet geolocalitzar el nostre negoci perquè la gent que busqui un servei que nosaltres oferim ens trobi, ens vingui a visitar i compri. Foursquare.


Fours... què?Foursquare és una xarxa social basada en la localització. La gràcia rau, com en totes les xarxes socials, en el fet de compartir, en aquest cas un lloc, un servei, una botiga, un restaurant...

És la versió “xarxa social” del boca orella, la força de venta més gran que existeix: la recomanació d'una persona a qui coneixes, a qui li tens confiança.


Com funciona?

Els usuaris d'aquesta xarxa, que són més de 20 milions arreu del món, comparteixen amb els seus contactes la seva ubicació precisa (mitjançant un acció anomenada check in) i el que estan fent, recomanant o no els que els hi està passant en aquell moment.

Això obre moltes possibilitats: com el fet de recomanar o no un lloc, deixar un comentari sobre l'establiment o recomanar un servei determinat entre els amics que tinguem a foursquare o també a facebook o twitter, ja que tens la possibilitat de compartir en aquestes xarxes tota la teva activitat a foursquare.

Però foursquare també s'utilitza, i aquí és on hi ha la gran oportunitat per comerços i serveis, per explorar el que tens al teu voltant i saber que han dit altres usuaris d'un lloc en qüestió. Això provoca que les opinions dels usuaris es converteixen en la principal força de venta.

Figurem-nos que un parella jove ha vingut a passar el cap de setmana a l'Escala i volen anar a sopar. Obren l'aplicació Foursquare, busquen Restaurants i els hi apareixeran tots els restaurants de la zona amb les opinions de persones que hi han estat abans. Aquesta parella escollirà el restaurant en funció de 3 variables:

   1. Què l'identifiquin, és a dir, que sigui a l'aplicació i el puguin identificar com a restaurant.
   2. Els avantatges que els hi oferim. És a dir, tant les propostes de valor que ens fan diferents de la competència com la nostra situació en relació a la seva.
   3. Les opinions dels seus iguals (amics/usuaris de xarxes socials)

 Vols aquesta parella com a clients? Tens perfil a Foursquare? 

Com poden aprofitar els negocis locals el potencial de Foursquare?  • Doncs primer de tot creat un perfil del seu negoci a la xarxa i així ser visibles quan algun busqui un servei al seu voltant. 
 • Seguidament participant i atenent al client: suggerint ofertes, recomanant un producte, un plat o una activitat...
 • I sobre tot posant una mica de mètode alhora de gestionar-ho, és a dir, establint una estratègia de presència a la xarxa que ha de basar-se en 5 puntals: 

1- Localitzar: geolocalitzar la seva situació al mapa i fer-ho de la manera més precisa possible i donant el màxim d'informació. Direcció telèfon etc...  
2- Diferenciar-se: Potenciar els elements de més valor de la seva oferta (peix fresc, vistes al mar, local amb wifi, aparcament...)

3- Personalitzar: ser capaços de generar incentius als clients que provinguin de xarxes socials o aquells que facin check in al local, per exemple en el cas dels restaurants, convidar al cafè a canvi de dir que són allà. Si això és fa el 100% de les crítiques seran positives.

4- Optimitzar: generar la màxima visibilitat de la nostra presència a la xarxa. Compartir els continguts (ja siguin opinions, ofertes, etc) a altres xarxes com facebook per tal que la gent conegui tota la nostra identitat digital.  
5- Integrar: Exposar la nostra presència a les xarxes socials. Integrar les estratègies online i offline, per exemple, col.locant elements al local que demostrin la nostra presència a les xarxa  - adhesius com les targetes que acceptis, per exemple – que convidin als clients a compartir la seva experiència al teu local.

Enllaç: Foursquare Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada