dilluns, 21 d’octubre del 2013

Compartir cotxe via internet: estalvi i responsabilitat social.

Tenir cotxe és car. Es calcula que el cost anual de tenir-ne un de gama mitjana, durant 10 anys i fent 15.000 km/any és d'aproximadament 4.000€ comptant l'amortització del vehicle, el manteniment, els impostos, l'assegurança, l'aparcament, els peatges, les multes, les reparacions, etc.

Tampoc hem d'obviar els costos ambientals i socials que genera. A vegades l'ús del transport públic no és una solució eficaç, ja sigui perquè no s'adapta a les nostres necessitats o per manca d'oferta a segons quin indrets del país.

En els darrers anys i gràcies a les TIC i les seves possibilitats de connectar persones han aparegut diverses alternatives que ens permeten disposar o compartir un cotxe sense necessitat de tenir-lo en propietat i només pagar per l'ús que en fem: Avancar, Social Car i Carpooling.es tres solucions a prop de casa.

Avui a "Matins en Xarxa" hem analitzat aquestes tres alternatives.


1.- Avancar



Avancar és una empresa catalana que ofereix una alternativa al lloguer de vehicles convencional amb el valor afegit que el pots llogar per hores. Avancar gestiona una flota d'automòbils i els posa a disposició dels seus abonats.

Actualment a Catalunya aquest servei només es presta a Barcelona ciutat i funciona de la següent manera. L'empresa avancar disposa d'un flota de vehicles i aparcament al llarg de la ciutat i els abonats poden recollir i tornar el cotxe al lloc avancat a on els convingui mitjançant l'ús d'una targeta magnètica. La quota anual és de 45€ i 1 hora de cotxe 4€ o 45€/dia. Inclou 20km gratuïts i a partir del 21è té un suplement de 0.28€ cadascun.

El carburant és totalment gratuït i disponen d'App per a iPhone i Android per poder reservar el cotxe des d'allà a on ens trobem.

Avancar també és una alternativa molt interessant per a empreses, coneix el seu programa per empreses aquí


2.- Social Car



Des de fa poc més de dos anys funciona Social Car, una empresa de Barcelona que gestiona lloguers de cotxes entre particulars. La comunitat d'usuaris de Social Car és d'aproximadament 20.000 pax a tot l'estat dels quals 8.000 posen el seu cotxe a lloguer.

Si ets una persona que utlitzes poc el cotxe és “obligatori” com a mínim estudiar-ho. Els preus del lloguer ronden els 40€ dia, en funció del vehicle. Com aquell qui diu... si utlitzes el cotxe 3 o menys dies a la setmana, et sortiria més a compte aquest sistema que tenir cotxe propi.

Una bona solució per a aquelles perones que utilitzen poc el cotxe, estalvi i guany tot en un. El registre a Social Car és totalment gratuït i l'empresa es queda una comissió del 15% de la transacció.

A més, per a aquelles perones que vulguin posar el seu cotxe a lloguer ofereixen una assegurança específica que inclou possibles desperfectes que es puguin produir mentre tens el cotxe llogat.


3.- CarPooling.es


Potser la manera més tradicional de compartir cotxe però renovada gràcies a la TIC: oferir les places lliures d'un cotxe a aquelles perones que fan el mateix trajecte.

CarPooling mou arreu d'Europa 1,5 milions de persones al mes amb aquest sistema. Des de Carpooling.es es pot revervar plaça en un cotxe com si reservéssim un bitllet d'avió o de tren. D'aquesta manera el trajecte et surt més barat i alhora coneixes gent nova.

Com que funciona com una xarxa social si pateixes per amb qui et tocarà compartir trajecte sempre pots analitzar els comentaris que tenen els usuaris al seu perfil i valorar si vols compartir el viatge amb ells.

El registre a carpooling.es és totalment gratuït i cada conductor oferta les places que ofereix al preu que considera oportú. Per exemple una plaça a un cotxe que fa el trajecte Girona - Barcelona té un cost aproximat de 5 euros i una plaça per Barcelona - Milan 20€. Si el pagament és en efectiu al mateix cotxe l'empresa no cobra res, si per contra el pagament es fa mitjançant paypal o targeta de crèdit l'empresa es queda 11% de la transacció.


Tres bones alternatives nascudes a la xarxa per reduir tant els costos econòmics com els ambientals. T'animes a provar-ho?

Escolta el programa





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada